Używamy plików cookie. Korzystając z serwisu wyrażasz na to zgodę.
Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj politykę prywatności.

Jak ochłodzić się w upalny dzień? Poznaj orzeźwiające kawowe propozycje.

Prasa

23/08/2018

Temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza. Stwierdzenie, że jest ciepło, można śmiało uznać za niedopowiedzenie. Jest gorąco. Letnio. Słonecznie! Szukamy cienia. Marzymy o klimatyzacji. Nasz szare komórki powoli przestają spełniać swoje zadania. I tutaj jak zawsze, może uratować nas kawa. Nie klasyczna ani z mleczną pianką. W wersji z kostkami lodu. Orzeźwiająca i niestandardowa. Poznaj chłodzące propozycje od marki Nivona.

Orzeźwiające Tonicpresso
Okazuje się, że mrożona kawa nie musi być mleczna. Wręcz przeciwnie! Niestandardowe połączenie składników pozwala na uzyskanie kawy orzeźwiającej i pełnej smakowych niespodzianek. Z ekspresem Nivona CafeRomatica 758 przygotujesz pyszne Tonicpresso, o wybranej przez siebie mocy. Urządzenie posiada funkcjonalność Moja Kawa, z którą zaprogramujesz przepis na kawy odpowiadające twojemu podniebieniu. Dodatkowo, kiedy po prawdziwej dawce orzeźwienia, będziesz mieć ochotę na klasykę, wystarczy nacisnąć jeden przycisk i cieszyć się pysznym cappuccino z systemem OneTouch Spumatore.

Przepis: Orzeźwiające Tonicpresso
Składniki:
1 espresso
5 – 6 kostek lodu
150 ml tonicu (zamiennie możemy postawić na gazowaną lemoniadę)
1 plasterek limonki,
1 plasterek cytryny

1. Zacznij od wyboru odpowiedniego naczynia. Powinna być to szklanka o wielkości od 250 do 300 ml.
2. Do szklanki wsyp od 5 do 6 kostek lodu.
3. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku.
4. Wybierz tonic (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Wlej do szklanki.
5. Całość zalej świeżym, aromatycznym espresso z ekspresu Nivona CafeRomatica 758. Z systemem pozwalającym na wybór mocy, sam zdecydujesz czy Twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light. W temacie rodzaju ziaren – postaw na 100 % Arabikę!

Kokosowe Frappe
Dla fanów mlecznych kaw z dodatkiem lodu powstało Kokosowe Frappe. Z ekspresem Nivona CafeRomatica 768 ten niestandardowy przepis nabiera dodatkowej mocy. Urządzenie posiada system Aroma Balance, pozwalający na uzyskanie aż trzech różnych profilów aromatu: dynamicznego z kwaskowato-owocową nutą, stałego o cierpkim smaku połączonym ze słodko-gorzkim twistem oraz intensywnego z mocno wyczuwalną tonacją goryczy. To dzięki niemu przygotowana kawa może za każdym razem smakować inaczej. Sam zdecydujesz również o jej mocy. Postaw na jeden z 5 poziomów intensywności i dopasuj ją do swojego smaku.

Przepis: Kokosowe Frappe
Składniki:
1 espresso
5-6 kostek lodu
150 ml mleka kokosowego
kostka gorzkiej czekolady

1. Do szklanki o wielkości od 250 do 300 ml wsyp od 5 do 6 orzeźwiających kostek lodu. 2. Następnie wlej 150 ml mleka kokosowego. Pamiętaj, musi być zimne!
3. Teraz czas na aromatyczne espresso. Wybierając kawę, typuj w 100 % Arabikę. Używając ekspresu Nivona CafeRomatica 768, możesz skorzystać z funkcji AromaBalance. Sam zdecydujesz, jaki aromat będzie miała Twoja kawa, a z systemem pozwalającym na wskazanie mocy, wybierzesz czy Twoje Kokosowe Frappe będzie mocno pobudzające, czy raczej zrelaksuje Cię po długim dniu.
4. Na koniec, aby podkreślić wyjątkowy smak kokosowej kawy, posyp ją startą kostką gorzkiej czekolady.

Ekspresy marki Nivona pozwalają decydować o mocy kawowego orzeźwienia. Zainspiruj się i w gorące dni postaw na niestandardowy przepis, smakujący jak z rąk najlepszego baristy. Dodaj sobie energii, poczuj przyjemny chłód i dopasuj smak do swoich indywidualnych potrzeb.

Przepisy opracował Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona.

Powrót do aktualności