Używamy plików cookie. Korzystając z serwisu wyrażasz na to zgodę.
Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj politykę prywatności.

Zaproś wiosnę do swojej kuchni. Na dłużej!

Prasa

11/04/2019

Już jest! Upragniona i długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią bogactwo świeżych warzyw. Pyszne szparagi, chrupiące marchewki, szczypiorek, soczysta sałata. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do wiosennej wizyty w lokalnym sklepie. Co zrobić, aby cieszyć się smakiem warzyw przez cały rok? Czy technologia może w tym pomóc?

Większość z nas wraz z pierwszymi przebłyskami wiosennego słońca, zaczyna odczuwać konieczność zmiany diety. Po zimie jesteśmy zmęczeni i brakuje nam niezbędnych witamin. Dlatego z tak dużą chęcią odwiedzamy targowe stoiska i sięgamy po młode warzywa. Pamiętajmy, że najzdrowsze
i najbardziej aromatyczne są te pochodzące z upraw ekologicznych. Aby cieszyć się smakiem świeżych warzyw, także poza sezonem, należy pomyśleć o ich odpowiednim zamrożeniu i przechowywaniu –oczywiście w odpowiedniej chłodziarko-zamrażarce.

JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ MŁODE WARZYWA?
„Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że młodych, delikatnych warzyw nie należy przechowywać w foliowych torebkach bez dostępu do tlenu. Zaraz po zakupach trzeba je wyjąć z opakowania i umieścić na dolnej półce lodówki lub w specjalnej komorze BioFresh” – radzi Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr.

Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce, wcześniej zawijając pędy w wilgotną ściereczkę. W ten sposób zachowają one doskonały smak przez około 3 dni. Jeżeli chcemy zachować świeżość szparagów na dłużej, to warto skorzystać z technologii BioFresh firmy Liebherr. Świeżo zebrane szparagi przechowywane w komorze BioFresh zachowają w świeżość przez ponad dwa tygodnie!

Aby właściwie przechować młodą marchewkę, należy najpierw odciąć jej zielone części, w przeciwnym razie w ciągu kilku dni liście zwiędną i zaczną pobierać wilgoć z samego korzenia, który stanie się pomarszczony, brzydki i miękki. Najlepiej wiec schować marchew do lodówki, w komorze BioFresh będzie ona świeża nawet przez 80 dni.

Zielona sałata to prawdziwa bomba witaminowa, lecz żeby zachowała swoje właściwości należy przechowywać ją w chłodnym miejscu. W zwykłej lodówce może być przechowywana do 5 dni, z kolei w szufladzie BioFresh nawet do 13 dni.

Świeże zioła można umieścić w naczyniu z wodą. Jednak, by przedłużyć ich świeżość, powinny być przechowywane w szufladzie BioFresh. Przy odpowiednim ustawieniu wilgotności świeże zioła mogą być przechowywane nawet przez dwa tygodnie.

PRZECHOWYWANIE PRZEZ ZAMRAŻANIE

Wariantem dobrze zachowującym składniki odżywcze jest też zamrażanie. Szparagi można przechowywać w ten sposób aż do 6 miesięcy. Dla uzyskania jak najlepszych efektów, pędy należy najpierw obrać, a następnie włożyć ostrożnie do torebki na mrożonki, jednocześnie usuwając z niej jak największą ilość powietrza. Jeśli chcemy ugotować nasze szparagi, wystarczy wyjąć pędy prosto z zamrażarki i włożyć je bezpośrednio do wrzącej wody.

Mrozić możemy również zioła. Wystarczy je posiekać i umieścić w foremce na kostki lodu, następnie zalać wodą i włożyć do zamrażarki. Dzięki temu będą podzielone na wygodne do użycia porcje. Do mrożenia szczególnie nadają się pietruszka, szczypiorek, koper, bazylia, tymianek, estragon i melisa. Świetnym pomysłem jest również połączenie mięty i kostki lodu w jednym.

„Przy zamrażaniu żywności kluczowym jest odpowiednie opakowanie. W przypadku nieszczelności wysuszenie mrożonek następuje dużo szybciej. Idealnie do mrożenia są więc szczelne pojemniki lub torebki. Poprzez wypompowanie powietrza przed mrożeniem i dokładne zamknięcie opakowania, żywność będzie chroniona przed wysuszeniem, utlenieniem oraz przed wnikaniem drobnoustrojów w czasie przechowywania w zamrażarce.”- podkreśla Krzysztof Wasilewski.

TWOJE CENTRUM ŚWIEŻOŚCI
W odpowiednim przechowywaniu i mrożeniu produktów z pewnością pomoże nam także odpowiednia chłodziarko-zamrażarka. Idealnie sprawdzi się urządzenie marki Liebherr z linii French Door CBNes 6256. Pojemność użytkowa tej chłodziarko-zamrażarki to ponad 470 litrów, a wygodę użytkowania – oprócz dwuskrzydłowych drzwi, zapewniają m.in. dwie w pełni wysuwane szuflady BioFresh. Nawet, gdy szuflady są wypełnione ciężkimi produktami, w ich płynnym otwieraniu pomoże system szyn teleskopowych.
Zamrażarka wyposażona jest także w funkcję NoFrost, dzięki któremu produkty zamrażane są obiegowym powietrzem chłodzącym, a wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz. Niezbędne produkty są zawsze pod ręką. Co istotne, w przypadku awarii prądu mrożonki są bezpieczne. Zamrażarka utrzyma odpowiednią temperaturę aż do 45 godzin. Zamrażać można bez ograniczeń, French Door CBNes 6256 pomieści aż 114 litrów! Zdrowo, sezonowo, lokalnie i szybko.

I jeszcze jedno – design. Dla wielu z nas poza funkcjonalnością kuchennych urządzeń, ważne jest to, by dobrze prezentowały się w mieszkaniu. Chłodziarko-zamrażarka French Door CBNes 6256 została uhonorowana jedną z najbardziej prestiżowych nagród w dziedzinie wzornictwa przemysłowego – Red Dot Award. Na pewno będzie to element kuchennego wyposażenia, który przyciągnie niejedno spojrzenie.

Chłodziarko-zamrażarka CBNes 6256 – cena 16 999 zł brutto.

PRZEPISY NA WIOSENNY OBIAD
Wiosenna zupa z groszku, szczypiorku z makaronem z marchewki

Składniki (4 porcje):
– 500 g cielęciny
– 2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
– 1 pęczek (około 6 łyżek) drobnego szczypiorku
– 2 + 2 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 1/3 korzenia selera
– biała część pora
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– lubczyk (opcjonalnie)
– dodatki do przybrania dowolne (np. tymianek, groszek cukrowy,
– zblanszowane szparagi itp.)
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Najlepiej dzień wcześniej ugotować wywar, aby można było zdjąć wygotowany tłuszczyk.
Obierz warzywa na rosół (2 marchewki) i pokrój na średnie kawałki.
Umyj mięso, przełóż je do garnka, zalej 3 litrami wody, dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wywar gotuj ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przecedź – najlepiej na durszlak położyć jałową gazę, aby rosół był czysty.
W dniu podania wywar podgrzej, dodaj groszek i gotuj ok. 5 minut lub do preferowanej miękkości.
Tuż przed podaniem dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw do smaku. Na koniec przy pomocy spirilizera przygotuj spaghetti marchewkowe. Wrzuć je do osolonego wrzątku i blanszuj przez 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową.
Zupę podawaj na talerzach odpowiednio skomponowanych i przybranych.
Cielęcinę albo dodaj do zupy, albo przechowaj w zamrażarce na inną okazję.

Szparagi primavera

Podane z makaronem cannelloni, szparagami, botwinką, szynką parmeńską, mini kuleczkami mozzarelli, rozmarynem i oliwą.

Składniki (4 porcje):
– 200 g szynki parmeńskiej
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 12 płatów makaronu do lasagne
– 150 g groszku cukrowego
– pęczek botwinki
– 200 g mozzarelli mini
– 200 ml śmietany kremówki
– 1/2 szklanki wina wytrawnego, białego
– świeży rozmaryn lub inne zioło do przybrania
– sól, pieprz
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Odetnij twarde końcówki szparagów. Przetnij pozostałą część na pół.
Botwinkę umyj, oczyść i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, uważaj, aby się nie przypaliło. Dodaj pokrojoną na średnie kawałki szynkę i obsmaż ją z obu stron. Dodaj botwinkę wino oraz śmietanę. Gotuj chwilkę do średniego zagęszczenia sosu.
W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć szparagi i gotuj króciutko ok. 5 minut, albo według upodobań. Wyciągnij łyżką cedzakową.
Do tego samego garnka wrzuć groszek, gotuj go 2-3 minuty, a następnie wyciągnij go przy pomocy łyżki cedzakowej.
W międzyczasie ugotuj makaron według zaleceń producenta.
Wyłóż na talerz część szynki z botwinką, ułóż na tym zrolowane plastry makaronu. Dołóż resztkę sosu z szynką.
Dodaj szparagi oraz groszek cukrowy oraz ser.
Dodaj na koniec na każdy gorący talerz po kilka kropli dobrej oliwy oraz ulubione zioła np. rozmaryn, szczypiorek.
Poszczególne składniki dania możesz przygotować wcześniej (oprócz makaronu) i zamrozić. A w dniu podania rozmrozić, podgrzać i dogotować makaron.

Wiosenne mini deserki

Składniki (ilość porcji zależy od wielkości naczynia jakie użyjemy):
– galaretka egzotyczna
– galaretka truskawkowo-malinowa
– jogurt grecki (400 g)
– owoce do przybrania (u nas truskawki – bazylia)

Wykonanie:

Przygotuj galaretki według instrukcji producenta, zmniejszając wodę o 50 ml.
Wylej na dno galaretkę egzotyczną. Schłodź i przełóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Na zastygłą galaretkę wyłóż jogurt grecki, nie musi być bardzo równo, aby np. galaretka ciemna wpłynęła w wolne miejsca.
Zalej jogurt schłodzoną galaretką i przełóż do lodówki.
Na koniec ozdób deser owocami.
Deser podawaj schłodzony.
Możesz do przygotowania galaretki użyć np. wina białego i czerwonego, zastępując wodę.
Desery możesz przygotować wcześniej, przykryć folią i przechować 2-3 dni w lodówce.
Po wyjęciu wystarczy już tylko ozdobić.

Powrót do aktualności